Parteneri Locali

Am intocmit o lista a Partenerilor Locali care desfasoare programe de muzica, precum si cursuri de formare in lucrul terapeutic prin muzica. Daca doriti mai multe informatii despre munca lor sau daca doriti sa faceti un schimb de experienta ii puteti contacta direct. Daca desfasurati programe de muzica cu clientii dvs. si doriti sa fiti listati aici, ne puteti contacta la invatareladistanta@musicastherapy.org.

Monica Szabo

Profesor psihopedagog, coordinator program de muzica la CENTRUL DE EDUCATIE INCLUZIVA Nr. 1 ORADEA (Str Iza nr. 5, Oradea, 410458, email, telefon 0040-771-312896, Facebook).

Monica este partner local inca din 2002, formator cu o vasta experienta de 14 ani de lucru terapeutic prin muzica cu copii cu CES, a participat la multe cursuri de formare ale Music as Therapy International si la conferinte nationale alaturi de noi.

Monica lucreaza cu copii prescolari si scolari cu deficiente mintale, motorii, cu deficit de integrare senzoriala, comportamente atipice, hiperactivi, autisti, copii scolari cu dificultati de invatare, emotionale si de adaptare. Din 2002 Monica tine sesiuni de terapie prin muzica individuale si/sau de grup cu prescolari, scolari din categoriile sus amintite, uneori introduce elemente din terapia prin muzica si in cadrul terapiei cu adolescenti, cu adulti sau cu familii atunci cand considera ca e benefic. La cerere Monica intervizeaza colegii din scoala sau colegii care au participat la formare in terapia prin muzica (asista la sesiuni sau realizeaza prezentari de caz, folosind tehnici din terapia sistemica sau joc de rol).

Impreuna cu colega ei, Mariana Indrie, ofera cursuri avizate de Casa Corpului Didactic, pentru cei care doresc sa lucreze prin muzica in munca de recuperare. Acest curs contine informatii teoretice privind principiile terapiei prin muzica, strategii, metode, descoperirea impreuna cu studentii a functiilor muzicii (functia de sustinere, de comunicare, de stimulare a integrarii senzoriomotorii, de modulare a nivelului de activism si de modulare a starii emotionale). In cadrul cursului sunt folosite jocuri experientiale pentru autocunoastere si traire a principiilor terapiei prin muzica, jocuri muzicale pentru stimularea creativitatii participantilor si oferirea de modele de interventie si jocuri de rol pentru exersarea abilitatilor noi.

Monica a coordonat o carte pe tema utilizarii terapiei prin muzica in reabilitare “In drum spre armonie -muzica, resursa in reabilitare si vindecare” si este deschisa sa coordoneze aparitia altor culegeri despre munca cu muzica in reabilitare.

Mia Cocaina si Anca Ilies

Psihologi la CENTRUL DE ZI “SF. MARIA”, Cluj (Str. Muncitorilor, nr.26, Cluj-Napoca, jud.Cluj, email, tel. 0744.771.381, www.centrulsfmaria.ro, Facebook)

Parteneri Local inca din 1999, Mia si Anca lucreaza ca psihologi in recuperare cu tineri si adulti cu dizabilitati intelectuale, majoritatea proveniti din scoli speciale. Activitatile desfasurate au ca scop dezvoltarea abilitatilor sociale, formarea deprinderilor de autonomie personala, psihomotricitate, cunoastere si autocunoastere, comunicare, terapie individuala si de grup, terapie creativa si nu in ultimul rand lucrul terapeutic cu muzica din care s-a dezvoltat pe parcursul anilor teatrul si dansul.

Programul de muzica din cadrul centrului se desfasoara in fiecare zi din saptamana, de luni pana joi. Tinerii sunt impartiti in grupe de cate cinci sau sase in functie de abilitati, afinitati si nivelul de dezvoltare. Fiecare grupa ajunge la programul de muzica o data pe saptamana.

Centrul Sf. Maria primeste in fiecare an studenti la facultatile din oras, psihologie, psihopedagogie speciala, asistenta sociala, cat si din strainatate pentru practica, voluntariat, cercetari de licenta si master, iar programul de muzica este preferat de multi studenti. Totodata, in ultimii cinci ani acest centru a gazduit Weekendul de Studiu Intensiv din cadrul Programului de Invatare la Distanta “Lucrul Terapeutic prin Muzica” sustinut de Music as Therapy International. Mia si Anca au ajutat cativa ani la rand echipa Music as Therapy International si studentii care au participat la programul de invatare la distanta. ”Cursurile s-au desfasurat in centrul nostru. La inceput am lucrat ca voluntar apoi ca mentor.”

Teodora Pantazi, Lavinia Gorgan si Ramona Kiss

Profesori psihopedagogi de recuperare si coordonatori de proiecte la CENTRUL SCOLAR DE EDUCATIE INCLUZIVA NR. 1 ORADEA (email, tel: (+4)0766790055, email, email)

In cadrul CSEI Nr. 1 Oradea, aceasta echipa lucreaza cu copii și tineri cu deficiențe mintale (ușoare, moderate, severe) și asociate (autism, ADHD; tulburări de limbaj, tulburări emoționale, tulburări de comportament, deficiențe fizice), prin evaluare, terapie-inclusiv prin mediere artistică, logopedie, stimulare, consilierea părinților. Pe lângă actvitatea din școală aceasta echipa desfasoara programe de terapie si educationale, inclusiv terapie prin muzica in cadrul Asociației CES - Colaboram Educam Sprijinim.

Aceasta echipa a fost formata in lucrul terapeutic prin muzica de catre Music as Therapy International si sunt un partener local de peste 10 ani.

In cadrul scolii se desfasoara un program de terapie prin muzica, care include sesiuni individuale si de grup, in colaborare si cu alti profesori ai scolii.

Teodora, Lavinia si Ramona ofera cursul de formare “Utilizarea terapiei prin muzică în recuperarea elevilor cu cerinţe educative speciale - curs introductiv”, oferit prin Casa Corpului Didactic si recomandat de Music as Therapy International, care se adresează în special cadrelor didactice și este structurat pe 8 module. Pentru mai multe detalii despre acest curs, le puteti contacta direct.

Mariana Diosteanu

Profesor psihopedagog in cadrul cabinetului de terapii specifice si de compensare de la CENTRUL SCOLAR DE EDUCATIE INCLUZIVA NR. 1, Bacau (Str. Alecu-Russo, 33/C/33, email, tel. 0741797118)

Mariana este partener local de foarte multi ani. Din 2008 este formator al cursului de "Lucrator prin arte combinate", curs autorizat de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, in cadrul caruia exista o sesiune de stimulare prin muzica unde se demonstreaza practic atat modalitatea de lucru individuala cat si de grup. Din 1998, Mariana participat la diverse ateliere de formare si conferinte organizate de Music as Therapy International.

Programul de lucru terapeutic prin muzica oferit de Mariana implica lucrul individual si de grup cu aproximativ 12 elevi din scoala, cu varste cuprinse intre 7- 24 de ani, la nivel scolar primar si liceal, cu dizabilitati mintale severe si moderate, sindrom Down si autism.

Asociatia VivArt - Centrul de Artterapie si Psihologie

Str. Herculane nr. 24, Timisoara, email, Tel. 0744637118; 0724696859, www.vivart.ro

Asociatia VivArt - Centrul de Artterapie şi Psihologie este o asociatie non-profit care ofera servicii de art-terapie şi psihologie, activitati educativ-creative si activitati de formare profesionala destinate dezvoltarii bio-psiho-sociale a beneficiarilor. Asociatia lucreaza cu copii, adolescenti, adulti si varstnici aflati in dificultate si persoane cu cerinte educationale speciale; copii, adolescenti si adulti care doresc sa-si imbunatateasca abilitatile, specialisti in domeniul social si educational, organizatii non-guvernamentale, structuri guvernamentale.

VivArt este partener al Music as Therapy International din 2011. In cadrul asociatiei programul de muzica este desfasurat de Mirela Navligu si Cornelia Pop, care au participat la numeroase cursuri de formare oferite de Music as Therapy International. Programul de muzica se aplica atat in sedintele individuale cat si in grupuri de maxim 6 beneficiari. Beneficiarii programului de muzica sunt copii incepand cu varsta de 2,5 ani , adolescenti pana in 18 ani, dar si tineri peste 18 ani. Sesiunile se desfasoara saptamanal. Un numar aproximativ de beneficiari care participa la sesiunile de muzica este de 50.

Activam in domeniul art-terapiei si psihologiei de peste 10 ani, mai exact de cand aceasta metoda de psihoterapie, ce utilizeaza procesele creative, a fost implementata in tara noastra, in cadrul unui centru pilot de diagnostic si art-terapie, infiintat de artistul plastic si psihologul Doina Pocioianu, in Timisoara. Formarile art-terapeutilor si psihologului in domeniul art-terapiei, s-au realizat de-a lungul anilor de catre specialisti ai unor organizatii din Marea Britanie ca Music as Therapy International, Muzika Charitable Trust, Pandora's Daughter, Action Space Mobile. Specialistii centrului au scris sau prezentat diverse lucrari si articole, cu tematica art-terapiei, psihologiei si psihomotricitatii in diverse reviste de specialitate, in ziarele locale sau in cadrul unor conferinte. Deasemenea, intreaga echipa a centrului au oferit training pe domeniile: art-terapie, forum teatru, psihologie si psihomotricitate, terapie prin muzica in cadrul unor conferinte nationale de art-terapie sau arte combinate.

Monica Rotaru

Psiholog la FUNDATIA DE ABILITARE “SPERANTA”, Timisoara (str. Aurel Popovici, nr.17, Timisoara, tel: 0744829197, email, Facebook, www.fundatia-speranta.ro)

Monica s-a format ca muzician (violoncel) dar si ca psiholog si foloseste terapie prin muzica zilnic. Monica a devenit partener local in 2015, dupa absolvirea cu succes a Cursului de Invatare la Distanta.

In cadrul Fundatiei de Abilitare Speranta Monica a creat un cabinet de muzicoterapie, dotat cu instrumente muzicale, potrivite nevoile copiilor cu intarzieri in dezvoltare, unde desfasoara sesiuni de lucru terapeutic prin muzica, individuale, sau de grup. Monica promoveaza terapia prin muzica in gradinite, scoli si comunitate prin pliante, afise, articole online si comunicate de presa. Totodata Monica organizeaza concerte de muzica pentru copiii cu intarzieri in dezvoltare, dar si pentru familiile lor, desfasoara sesiuni informale pentru elevi si studenti ("Ziua Europeană a Terapiei prin Muzică" noiembrie 2015, “Ziua Europeană a Tineretului” mai 2015, "Scoala Altfel" editia 2015 si 2016), cu privire la terapia prin muzica, prezinta in cadrul conferintelor nationale si internationale rezultatele obtinute in randul copiilor cu intarzieri in dezvoltare dupa ce participa la sesiunile de muzica.

In cadrul Fundatiei de Abilitare Speranta, Monica desfasoara sesiuni de lucru terapeutic prin muzica cu copii intre 1 si 12 ani, ce prezinta intarzieri in dezvoltare, autism, sindrom Down, sau tulburari de limbaj. Prin activităţile specifice de lucru terapeutic prin muzica, alaturi de celelalte terapii din cadrul Fundatiei, cresc şansele de abilitare pentru copiii cu dizabilităţi sau decalaj în dezvoltare, cu scopul dezvoltării abilităţilor motrice, cognitive, emotionale sau de comunicare.
“Cu ajutorul instrumentelor muzicale captez şi menţin atenţia copilului, incurajez imitatia, dezvolt curiozitatea şi încurajez descoperirea instrumentului muzical prin simt tactil şi auditiv. Prin intermediul muzicii, ritmului şi dansului, antrenez anticiparea şi memorarea jocului, dezvolt controlul intenţional şi autocunoaşterea, dezvolt auzul prin atenţia dirijată către sunet, stimulez imaginaţia şi creativitatea.”

Emanuela Ioana Avram

Coordonator de programe si proiecte educative si invatatoare la CENTRUL SCOLAR DE EDUCATIE INCLUZIVA LACRIMA (Bistrita, cartier Unirea, nr. 264, judet Bistrita-Nasaud, tel. 0740090026, email, www.scoalalacrima.ro, Facebook)

Sunt coordonator de programe si proiecte educative, dar si invatatoare, intr-un centru scolar dedicat copiilor cu cerinte educative speciale. In munca mea de recuperare a copiilor cu care lucrez, ma folosesc de stimularea prin arte combinate, si implicit de meloterapie, dar si de jocurile de animatie socio-educative. De-asemenea fac parte din echipa de management a institutiei, sunt coordonator in elaborarea revistei scolii, administrez site-ul scolii si pagina de socializare.

In principal lucrez cu copii cu deficiente grave si asociate, dar am si grupe de elevi cu deficiente usoare si moderate.

Inca din 2012 m-am folosit de stimularea prin arte combinate a copiilor cu CES, utilizand de pe-atunci forme ale meloterapiei. Din 2015 am implementat un program de sine statator de meloterapie la nivelul scolii, la inceput sub supervizarea Music as Therapy International. In acest moment am aplicat acest tip de activitate la peste 40 de copii din scoala, cu care am deja rezultate foarte bune. Am facut cunoscut programul la nivelul scolii in comisiile metodice, colegii mei vizionand materiale inregistrate in timpul sesiunilor mele de meloterapie. De-asemenea, unii dintre ei au participat la activitatile mele de meloterapie, in care au lucrat alaturi de beneficiari. La nivel local, in cadrul cercurilor pedagogice, am prezentat materiale reprezentative despre programul de meloterapie, invitand cadre didactice din scoli similare sa participe la activitatile noastre demonstrative.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn Share by Email