Cursuri de Pregatire

Partenerii nostrii Locali au dezvoltat cursuri de formare in lucrul terapeutic prin muzica si au primit recomandarea noastra. Speram ca aceste cursuri sa va fie utile. Daca sustineti sau vreti sa recomandati alte cursuri de formare in lucrul terapeutic prin muzica, va rugam sa ne oferiti detalii, pentru o eventuala postare pe acest site.

Monica Szabo si Maria Indrie

Profesor psihopedagog, coordinator program de muzica la CENTRUL DE EDUCATIE INCLUZIVA Nr. 1 ORADEA (Str. Iza nr. 5, Oradea, 410458, email, telefon 0040-771-312896, Facebook).

Monica Szabo si Maria Indrie sunt o echipa de formatori cu o experienta bogata de peste 10 ani in utilizarea terapiei prin muzica cu copiii cu CES, care se completeaza reciproc. Monica si Maria au participat la multe cursuri de formare oferite de terapeuti prin muzica de la Music as Therapy International.

Cursul propus contine informatii teoretice privind principiile terapiei prin muzica, strategii, metode, descoperirea impreuna cu studentii a functiilor muzicii, (functia de sustinere, functia de comunicare, functia de stimulare a integrarii senzoriomotorii, functia de modulare a nivelului de activism si functia de modulare a starii emotionale). In acest curs sunt folosite jocuri experientiale, pentru autocunoastere si traire a principiilor terapiei prin muzica, jocuri muzicale pentru stimularea creativitatii participantilor si oferirea de modele de interventie si jocuri de rol-pentru exersarea abilitatilor noi.

La cerere in cadrul cursului pot fi introduse si teme despre rolul terapiei prin muzica in diferite etape ale dezvoltarii, posibilitati de stimulare prin muzica a persoanelor varstince cu diferite patologii sau doar pentru cresterea calitatii vietii lor, posibilitati de utilizare a muzicii in ingrijirea paliativa, rolul muzicii in dezvoltarea inteligentei emotionale sau o sedinta de terapie prin muzica pasiva, combinand auditia muzicala cu imageria de tip ericksoniana.
La finalul cursului este evidentiat rolul important al intervizarii, iar cursul este evaluat de participanti.

La cerere Monica ofera si intervizare psihopedagogica, individuala sau pentru grupuri. Pentru grupurile de intervizare Monica asista la sesiuni la cerere, sau realizeaza prezentari de caz in cadrul unor intalniri, folosind tehnici din terapia sistemica sau joc de rol.

Teodora Pantazi, Lavinia Gorgan si Ramona Kiss

Profesori psihopedagogi de recuperare si coordonatori de proiecte la CENTRUL SCOLAR DE EDUCATIE INCLUZIVA NR. 1 ORADEA (email, (+4)0766790055, email, email)

Aceasta echipa de formatori au dezvoltat Cursul “Utilizarea terapiei prin muzică în recuperarea elevilor cu cerinţe educative speciale - curs introductiv”. Acest curs este oferit prin Casa Corpului Didactic, inclus in oferta Erasmus+ KA1 prin intermediul Asociației CES-Colaborăm Educăm Sprijinim si este recomandat de Music as Therapy International.

Cursul se adresează în special cadrelor didactice și este structurat pe 8 module: 1. Delimitări conceptuale. Principii în utilizarea terapeutică a muzicii; 2. Familiarizarea cu instrumentele muzicale; 3. Tehnici de lucru şi modalităţi de răspuns utilizate în terapia prin muzică: imitarea, potrivirea (rezonanţa empatică), modelarea; 4. Forme ale terapiei prin muzică: individuală şi de grup(10 min); 5. Obiective şi activităţi specifice terapiei prin muzică (2h 30 min); 6. Activităţi demonstrative de terapie prin muzică structurate pe grupuri ţintă; 7. Provocări şi limite ale terapiei prin muzică; 8. Identificarea nevoilor şi potenţialului clientului. Evaluarea iniţială şi continuă a progreselor

Meloterapie – Program de Master la Universitatea Transilvania Brasov,

Coordonator Profesor univ. dr. Stela Dragulin (Facultatea de Muzica, Str. Andrei Saguna nr. 2, tel. 00400268 478884, www.unitbv.ro/muzica )

Masterul de Meloterapie de la Brasov este un program de 2 ani, cu frecventa redusa si 120 credite, care acopera discipline de studiu din domeniul muzicii, psihologiei, psihopedagogiei, medicinei, terapiei, eticii. De cativa ani acest master pregateste meloterapeuti in diferite forme de ingrijire si educatie, si dezvolta cercetari teoretice si aplicative in contexte mixte.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn Share by Email